Ik heb een beschadigde munt ontvangen. Wat nu?

Je dient te weten dat niet alle munten van perfecte kwaliteit zijn. De kwaliteit hangt af van het slaan van de munten. Vooral bij UNC munten kan de kwaliteit iets lager zijn, of kunnen er putjes of krasjes op de munt zichtbaar zijn. De munten vallen namelijk met duizenden in een bak, waardoor die constant tegen elkaar krassen.

De kwaliteit die ik jou lever, hangt 100% af van de kwaliteit die geleverd wordt vanuit de Nationale Bank of Koninklijke Munt van het betreffende land. Ik maak geen munten schoon of behandel ze niet.

Indien je toch denkt dat de beschadiging van de munt niet volgens de aangekochte kwaliteit is, mag je mij gerust contacteren. Ik zal altijd een foto of een scan van de munt vragen. Indien ik akkoord ben dat de schade te groot is volgens de aangekochte kwaliteit, dan mag je de munt terug sturen en zal ik deze vervangen.

Aangezien beschadigingen afhangen van het slaan van de munten en dit buiten mijn macht ligt, kan ik bij deze geen terugbetaling van retourkosten voorzien.

Wat is de kwaliteit van de aangeboden munten?

De kwaliteit van de munt staat altijd in de titel van de aanbieding.

Wat is Circ, UNC, BU, FDC, Prooflike, BE en Proof?

Deze afkortingen staan voor de kwaliteit van de munten. Het zijn algemene begrippen in de muntwereld. Echter, voor euromunten wordt soms licht afgeweken van de standaard naamgeving. De hieronder vermeldde informatie heeft betrekking op euromunten.

Circ: Circulated -- Gecirculeerd. Deze munten zijn gecirculeerd en kom je gewoon tegen in het dagelijkse leven, bvb tijdens het winkelen.

UNC: Uncirculated -- Ongecirculeerd. Deze munten zijn nog niet gecirculeerd. De munten worden geslagen, vallen van de band in een verzamelbak en worden zo in rollen gestoken. UNC munten worden rechtstreeks uit die muntrollen gehaald.

BU: Brilliant Uncirculated. Ook deze munten zijn nog niet gecirculeerd. De munten worden geslagen, maar vallen niet in een verzamelbak. Ze worden meestal onmiddellijk van de band gehaald en verpakt in een set of folder.

FDC: Fleur de Coin. Zelfde kwaliteit als BU.

Prooflike: Deze munten worden geslagen met gepolijste muntplaatjes. De munten hebben een oppervlak zoals een spiegel.

BE: Belle épreuve. Zie Proof.

Proof: Deze munten worden geslagen met gepolijste muntplaatjes en gepolijste stempels. Dit is de allerbeste kwaliteit van munten.